ΤΥΠΕΤ...Αρνείται τα διπλά κρυφά βιβλία αλλά το ΣΔΟΕ επιμένει...


Τα διπλά κρυφά βιβλία του ΤΥΠΕΤ

Απο το www.smarteconomy.gr

Την αντίδραση του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» με τίτλο «Αποκάλυψη - Παραμάγαζο με διπλά κρυφά βιβλία σε Ταμείο Υγείας», χαρακτηρίζοντας τα αναγραφόμενα στο εν λόγω δημοσίευμα παντελώς ανυπόστατα.
«Το Ταμείο Υγείας είναι υποχρεωμένο να τηρεί και πράγματι τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα. Προφανώς από παρανόηση δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το διπλογραφικό αυτό σύστημα ταυτίζεται με την πρακτική της τήρησης διπλών κρυφών βιβλίων, πράγμα που ποτέ δεν έχει συμβεί στο ΤΥΠΕΤ. Για τα θέματα αυτά υπάρχουν σχετικά έγγραφα των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου Οικονομικών, Εισοδήματος και Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, από τα οποία δεν προκύπτουν οι παραβάσεις οι οποίες αναφέρονται στο επίμαχο δημοσίευμα, το οποίο αναμφιβόλως είναι αποτέλεσμα παραπλάνησης, καθώς είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ειδικές φορολογικές διατάξεις οι οποίες διέπουν τη λειτουργία του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας».
Οπως αναφερόταν και στο χθεσινό δημοσίευμα, «το ΤΥΠΕΤ στις κλήσεις προς ακρόαση που απηύθυνε το ΣΔΟΕ απάντησε ότι ως νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν έχει υποχρέωση να τηρεί βιβλία, ούτε να εκδίδει αποδείξεις, γιατί δεν είναι επιτηδευματίας…». Προσκόμισε, μάλιστα, έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών με τα οποία γινόταν δεκτό ότι «τα έσοδα που αποκτά το εν λόγω Ταμείο από την παροχή υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε ασφαλισμένους άλλων Ταμείων και οργανισμών δεν αποτελούν αντικείμενο φορολογίας...», δεδομένου ότι «τα έσοδα από τους ασφαλισμένους άλλων Ταμείων πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη μη κερδοσκοπικού σκοπού».
Το ΣςΔΟΕ όμως, όπως προκύπτει από την έκθεση ελέγχου την οποία έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», λαμβάνοντας υπόψη διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έκρινε ότι «ο ισχυρισμός του ΤΥΠΕΤ ότι δεν αποκτά έσοδα υποκείμενα σε φόρο εισοδήματος δεν ευσταθεί γιατί το ΤΥΠΕΤ αποκτά τέτοια έσοδα (από την παροχή ιατρικής, φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε ιδιώτες) και, επομένως, για τη δραστηριότητά του αυτή θεωρείται επιτηδευματίας και έχει όλες τις υποχρεώσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων».
Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, δηλαδή, θεωρεί ότι οι παραβάσεις (συνολικά 18.823) απορρέουν από την εξυπηρέτηση ιδιωτών - μη ασφαλισμένων στο ΤΥΠΕΤ - έναντι αμοιβής αλλά χωρίς έκδοση θεωρημένων αποδείξεων.
Οσον αφορά την ύπαρξη «διπλών κρυφών βιβλίων», ο χαρακτηρισμός αποδόθηκε δεδομένου ότι, όπως και πάλι προκύπτει από την έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ, στα υποκαταστήματά του το ΤΥΠΕΤ θα έπρεπε να τηρεί, όπως κρίνει το ΣΔΟΕ, βιβλία εσόδων - εξόδων και να εκδίδει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών προκειμένου για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε ιδιώτες οι οποίοι κατέβαλαν αμοιβή. Το ΣΔΟΕ διαπίστωσε ότι αντ' αυτών εκδίδονταν «ανεπίσημα, αθεώρητα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, τα οποία καταχωρούνταν σε ανεπίσημα διπλογραφικά βιβλία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου